Aamupalapöydän herkkuleivät

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan & Asennemedia

Minä ra-kas-tan leipää, olen varsinainen leipähiiri. En olekaan koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka kertovat, etteivät he osta ikinä kotiin leipää. Meillä taas leipää on kotona aina ja jos se on jostain syystä päässyt loppumaan, niin sitähän haetaan sitten lisää, vaikkei kauppaan olisi muuten välttämättä asiaa. Rakastan fiilistellä kauppojen leipähyllyllä, tutkia vaihtoehtoja ja uutuuksia miettien minkä paketin nappaisin tällä kertaa koriini. Muistan miten jo lapsena viikonloppuisten kauppareissujen kohokohta oli se, kun isossa marketissa oli perjantaisin paljon leipämaistiaisia. Tiesi, minkä hyllyn välistä pienen pellavapään löytää.

Vaasan Ohut Kaura 100% Vaasan4

Leipä ei ole koskaan ollut minulle mikään huonon omatunnon aiheuttaja, kuten se tuntuu joillekin olevan, vaan päinvastoin arjen pieni nautinto, josta en aio luopua. Laadukas ja tuore leipä on taivaallista. Suhtaudun muutenkin ruokaan ja syömiseen varsin armollisesti, enkä soimaa itseäni turhasta – kun paletti on muuten 80 % kasassa elämäntapojen osalta, niin loput 20 % voi huoletta höllätä. Sallin itselleni omat pienet guilty pleasureni, kuten sipsipussin ostamisen viikonloppuherkuksi tai pakastepitsaan turvautumisen silloin tällöin, ja noudatan sama ideologiaa myös muilla elämän osa-alueilla. Aamuiset torkutukset kiireettöminä päivinä ovat ihan ok (vaikka kuinka toivoisin olevani aamuihminen, en sitä vaan ole) ja roskasarjoiksi laskettavat realityt eivät ole yhtään sen huonompi vaihtoehto pitkän päivän jälkeen kuin sivistävät dokumentitkaan.

Takaisin leipään palatakseni – siitä podettava huono omatunto on turhaa, varsinkin jos leivän valitsee terveellisyys ja laadukkaat raaka-aineet edellä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulisi tinkiä mausta, joka on ainakin minulle olennainen asia leipää valitessa. Ostetaan kotiin vaihdellen sekä tummaa että vaaleaa leipää ja jälkimmäisen kohdalla pääosin kauraleipää. Vaasan onkin juuri tuonut kauppoihin Ohut Kaura 100% -leivän, joka on leivottu ilman vehnää ja sopii täten terveelliseen herkutteluun. Olen joskus jossain maininnutkin rakastavani Vaasan Ohutta Ruispalaa, joten tämä vastaava Kaura-uutuus oli tietysti niinikään minun makuuni! Ohut Kaura 100% -leivässä on kuitenkin pehmeämpi rakenne ilman sitkeyttä ja plussaa myös pienestä, kuuden kappaleen pussista. Isot leipäpussit jätän nimittäin suosiolla kauppaan, jotta ei vahingossa synny hävikkiä.

Vaasan1 Vaasan5

Ohut leipä on täydellinen pohja erilaisille päällisille, joskin tuore leipä maistuu minun makunystyröilleni varsin hyvin arkena ihan vaan voin, juuston ja kurkun kanssa. Nyt vielä kesällä avomaankurkkua, oih. Vaikka simppeliä juustoleipää rakastankin, niin välillä on kiva kehitellä vaikka lounassalaatin kylkeen tai brunssipöytään jotain hieman ruokaisampia ja visuaalisempia päällisiä. Testasin viikonloppuaamuna aamiaispöydässä erilaisia makupareja, kuten:

– vuohenjuustolevitettä ja tuoreita mansikoita,
– tuorejuustoa, punajuurihummusta ja avokadoa,
– vuohenjuustolevitettä ja saksanpähkinöitä hunajalla (Ahh! Miten jokin näin yksinkertainen voi maistua niin hyvältä).

Perinteinen tuorejuusto + avokadokombokin toimii tietysti aina, tai punajuurihummus ja vuohenjuustomuru. Päälle vielä koristeluun granaattiomenansiemeniä, seesaminsiemeniä, yrttejä, syötäviä kukkia, herneenversoja tai silmusalaattia, niin leivästä saa kauniin brunssipöydän herkun. Entä tulisiko teillä mieleen kokeilla kauraleipää pitsapohjana? Minulle ei ainakaan, ennen kuin näin ruokataituri Vaneljan taannoisen kuvan leipäpitsasta, ja tätä on ehkä pakko kokeilla itsekin. Mikä on teidän suosikkiyhdistelmä leivän päälle? 

Vaasan7 Vaasan6

Energistä alkanutta viikkoa tyypit!

12 thoughts on “Aamupalapöydän herkkuleivät

 1. Aaah mitä herkkuleipiä, pitää ehdottomasti testata näitä :) Ja hei ihanan harvinaista on bloggaaja, joka syö paljon leipää! Tuntuu, että etenkin blogeissa korostuu se, että leipä koetaan suunnilleen suklaalevyyn verrattavaksi herkuksi. Itse syön leipää oikeastaan joka ikinen aamu ja aika usein myös illalla. Kauraleipä on myös mun suosikkini ja ruisleivästä tykkään myös, mutta valitettavasti vatsani ei oikein kestä sitä. Useimmiten laitan leivän päälle ihan perus juttuja; juustoa, kurkkua, paprikaa ja salaattia. Tästä postauksesta inspiroituneena taidankin jo tänään tehdä vähän erilaiset iltapalaleivät, tuo tuorejuusto, punajuurihummus ja avokado kuulostaa niiin hyvältä kombolta! :)

  1. Sama fiilis itsellä, että leivästä on tehty sellainen pieni paha, jota pitäisi välttää. Ihana siis etten ole ainoa, joka kyllä puputtaa leipää! Mullakin leipä aina vähintään osana iltapalaa, parasta tehdä yhteiselle iltapalahetkelle jotkut herkkuleivät 😌 Ja hei kokeile ihmeessä, tuo oli herkullinen yhdistelmä! Punajuurihummuksenhan voisi ilmeisen helposti tehdä itsekin, mutta menin tällä kertaa sieltä mistä aita on matalin ja ostin valmiina :)

   Kiva jos inspiroiduit – ihanaa päivää Mimmu!

 2. Ihanan herkullisen näköisiä leipiä!:) Vaasan ohuet leivät ovat hyviä, itselläni on juuri tuota ruisversiota niistä :) Kurkku ja juusto ovat lempparitäytteet, juuri nyt avomaankurkku on kyllä niin parasta Mutta olisi kyllä kiva kokeilla uusiakin täyttetiä!:)
  Mukavaa viikkoa ja kiitos inspiraatiosta!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  1. Avomaankurkku on kyllä ihan parasta! Ja nämä Vaasan ohuet leivät ovat kyllä niin hyviä, sekä ruis- että kauraversiona ☺️

   Ihana jos isnpiroiduit, kivaa viikkoa sinullekin Ida! <3

 3. Nams! Vaikka aamupala juuri takana, niin tuli nälkä :p

  Piti ihan ottaa nuo leivän päälliset ylös. Pitää kokeilla joku viikonloppu aamu rauhassa vähän erilaista leipää. 😍❤️

 4. Pitää varmaan itsekin uskaltautua kokeilemaan jotain muuta leivänpäällistä kuin juustoa, näyttää niin hyvältä! Mistä tuo söpö kahvikuppi on?

  1. Juusto on pop, mutta vaihtelu kyllä virkistää! Kahvikuppi on H&M Homelta, ostettu kyllä jo varmaan vuosi sitten, joten en ole varma onko samaa enää myynnissä. Siellä on kyllä aina söpöjä astioita, joten kannattaa tsekata :)

 5. Täällä myös yksi leivän rakastaja <3 minä myös ihmettelen, miksi leivästä on tehty "epäterveellinen" ruoka. Toki kaiken syöminen on huonosta, jos sitä liikaa puputtaa. Itse syön usein vaikka päivällisellä leipää ja jätän tällöin esim. pastan pois, jolloin leipää voi mielestäni syödä täysin hyvällä omalla tunnolla :)

  1. Ah, leipä on parasta! Sama täällä, jonkun vaikka salaatin tai keiton kylkeen leipä toimii niin hyvin. Ja kiva tosiaan, että on näitä vaihtoehtoja, joissa mennään sekä tervellisyys että maku edellä :)

 6. Kiitos leipävinkeistä! En ole tullut itse ajatelleeksi tällaisia yhdistelmiä :D

  Mistä kauniit sinivalkoiset astiat ovat? :)

  1. Eipä kestä! Sitten vaan testaamaan uusia makupareja ;)

   Astiat ovat aarteita ukkini kätköistä <3 Tämä on Arabian vanhaa Fasaani -sarjaa, juuri bongasin samoja lautasia Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevasta Fasaani -antiikkiliikkeestä, myös Torista varmasti löytyy hakemalla tuota sarjaa :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *